Início » Dieren » Hoe vinden katten hun weg als ze verdwalen?

Hoe vinden katten hun weg als ze verdwalen?

Het vermogen van de kat om de weg naar huis te vinden, verbijstert families, dierenartsen en wetenschappers. Hoe gaan ze dit bereiken? Hoe kunnen katten de weg naar huis vinden als ze verdwaald zijn?

Voor zover wij weten hebben katten een huisinstinct

Dit betekent dat ze zich kunnen oriënteren met iets anders dan de normale vijf zintuigen: smaak, reuk, zicht, tast en gehoor. Dolfijnen, ganzen en andere trekvogels maken er gebruik van visuele prikkels. Postduiven vinden hun weg met behulp van laagfrequente geluidsgolven; vissen gebruiken zowel magnetische velden als reuksignalen. En gnoes volgen de geur van regen. Maar hoe zit het met de zintuigen van de kat?

Specialisten op het gebied van diergedrag Weet dat als katten en honden gehecht raken aan mensen, katten ook gehecht zullen raken aan de plek waar ze wonen. Vervolgens markeren ze hun territorium met urinestromen of geurklieren onder de kin. Maar hoe het huisinstinct van de kat over een afstand van enkele kilometers werkt, blijft een mysterie voor de wetenschap. Hoewel er anekdotes in overvloed zijn, bestaat er simpelweg geen onderzoek naar het huisinstinct van katten. In feite zijn er slechts twee gepubliceerde onderzoeken.

Lees ook  Hij lastert met zijn stervende kind, de reactie van hun kat is bezorgd

Lees Deze hond viert zijn verjaardag, zijn reactie is hilarisch! (video)

Hoe katten de weg kunnen vinden als ze verdwaald zijnBron: Instagram vastleggen

Eerste studie:

LProfessor Frances Herrick 1922 publiceerde deze studie onder de titel “Kattenkrachten” (Kattenkrachten). In deze studie onderzocht Herrick het vermogen van een kat om na de scheiding terug te keren naar haar kittens. Herrick merkte toen dat de moederkat zeven keer terugkeerde naar haar kittens nadat ze van elkaar gescheiden waren door een afstand van tussen de 1 en 5 kilometer.

Tweede ervaring in 1954

Duitse onderzoekers testten katten door ze in een groot doolhof met veel gaten te plaatsen. Meestal ontdekten ze dat katten de uitgang gebruiken die het dichtst bij hun huis ligt.

Ze hebben katten een schijnbaar wonderbaarlijk lokalisatie-instinct. Dit betekent echter niet dat alle katten die verdwalen de weg terug zullen vinden. Katten die uitsluitend binnenshuis leven, leven langer en hebben minder trauma’s en infectieziekten. Ze kunnen echter een verminderde oriëntatie hebben en kunnen gedesoriënteerd en bang raken als ze buitenshuis verdwalen.

Gerelateerde post

Massimo Sahin
Geschreven door : Massimo Sahin
Massimo Sahin is al vele jaren webredacteur en beheerst alle webcodes. Hij geeft je zijn ontdekkingen, zijn favorieten en zelfs kleine stukjes informatie. Dus blijf op de hoogte en volg hem!