Início » Dieren » Kunnen katten het syndroom van Down hebben? Alles over deze ziekte

Kunnen katten het syndroom van Down hebben? Alles over deze ziekte

Kunnen katten het syndroom van Down hebben? Alles over deze ziekte

Heb je ooit een dier zien niezen? Het is vaak leuk en onverwacht omdat we denken dat het een uniek menselijke eigenschap is. In werkelijkheid zijn er echter maar heel weinig ziekten of aandoeningen die uitsluitend mensen treffen. In feite is het heel normaal en gebruikelijk dat mensen en dieren, zoals katten of honden, dezelfde ziekten en symptomen delen.

Dus als katten aan dezelfde aandoeningen kunnen lijden als hun baasjes, die zich vaak afvragen of katten het syndroom van Down kunnen hebben.

Het syndroom van Down is een ziekte die mensen zowel lichamelijk als geestelijk treft. Ook kunnen de fysieke en gedragssymptomen van sommige katten lijken op het syndroom van Down. Het is echter niet mogelijk dat ze daadwerkelijk aan het syndroom van Down lijden. Dit komt omdat deze aandoening alleen bij mensen voorkomt.

Lees ook  De echte redenen waarom katten sommige mensen verkiezen boven andere

Katten hebben maar 19 paar chromosomen, dus het is onmogelijk dat ze het syndroom van Down hebben.

Dit syndroom is het gevolg van een chromosomale afwijking. Bij mensen bevat de kern van elke cel 23 paar chromosomen. Mensen met het syndroom van Down hebben drie exemplaren van chromosoom 21, geheel of gedeeltelijk. Katten daarentegen hebben slechts 19 paar chromosomen, wat betekent dat katten met het syndroom van Down niet kunnen bestaan. Dit betekent echter niet dat ze geen andere syndromen kunnen hebben die vergelijkbaar zijn met deze menselijke ziekte.

Oorzaken van trisomie 21 Groeiachterstand en speciale fysieke kenmerken zoals wijd uit elkaar staande ogen, stompe neus, vooruitstekende tong, enz. Daarom denken sommige mensen misschien dat hun kat dit genetische defect heeft vanwege hun fysieke verschijning. Maar ook door haar gedrag, onbalans of onvolwassenheid.

Lees ook  Een reiger vangt een paling en opent halverwege de vlucht zijn keel om te ontsnappen

De oorzaak van deze kenmerken van katten kan ook inteelt zijn, wat heel gebruikelijk is in kattengemeenschappen. Bovendien kan het fysieke misvormingen of psychische stoornissen veroorzaken.

Deze veel voorkomende aandoeningen bij katten kunnen worden verward met het syndroom van Down.

1. Cerebrale hypoplasie, een neurologische ontwikkelingsstoornis waarbij een nakomeling wordt geboren met een onvolgroeid cerebellum.

2. Klinefelter-syndroom is een chromosomale afwijking waarbij katten worden geboren met drie XXY-chromosomen en onvruchtbaar zijn.

3. Distale polyneuropathie, resulteert in verminderde of afwezige reflexen en spiertonus, zwakte of verlamming.

4. Feline dysautonomie, een degeneratieve ziekte die het autonome zenuwstelsel aantast met oog- en spijsverteringssymptomen.

“Er zijn enkele trisomieën bij katten, maar ze zijn niet precies hetzelfde als bij mensen. Het menselijke neurologische systeem is het meest complex, heel anders dan het dierlijke.

Gerelateerde post

Massimo Sahin
Geschreven door : Massimo Sahin
Massimo Sahin is al vele jaren webredacteur en beheerst alle webcodes. Hij geeft je zijn ontdekkingen, zijn favorieten en zelfs kleine stukjes informatie. Dus blijf op de hoogte en volg hem!