Início » Dieren » Onbeproefde geheimen van kraaien, deze zwarte vogels tijdens de winterdagen.

Onbeproefde geheimen van kraaien, deze zwarte vogels tijdens de winterdagen.

© De weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze gloeiende insecten tijdens zomernachten

De komst van de zomer is de beste tijd om te observeren vuurvliegjes. Echter, deze fascinerende kleine insecten ze worden helaas steeds zeldzamer. Dit komt door vervuiling en intensieve landbouw. Hun aanwezigheid hangt grotendeels af van de luchtkwaliteit en de lucht- en lichtvervuiling. Aan de andere kant verminderen de pesticiden die in de bodem en op gewassen aanwezig zijn hun aantal.

Het is echter nog steeds mogelijk om de vuurvliegjesshow te bekijken. Dit geldt vooral voor degenen die in meer geïsoleerde gebieden wonen. We identificeren onder andere plattelandsgebieden waar het gebruik van pesticiden de insectenpopulaties niet heeft gedecimeerd.

Terwijl de schemering plaats maakt voor de nacht, zijn de weilanden gevuld met honderden fonkelende lichtjes. We kunnen er dus zeker van zijn dat het gebied waarin we ons bevinden niet besmet is.

Lees De Amerikaanse zangeres Cher redt een olifant uit een dierentuin in Pakistan en laat deze vrij

Interessante feiten over vuurvliegjes, deze lichtgevende nachtelijke insecten

Vuurvliegjes zijn kleine insecten die tot verschillende geslachten behoren. Er zijn ongeveer tweeduizend soorten in de wereld die tot verschillende geslachten behoren. Enkele van de meest voorkomende in Europa behoren tot het geslacht Lampyrides, de meest voorkomende soort van dit geslacht is Lampyris noctiluca. Er zijn echter nog andere, die bijvoorbeeld tot het geslacht Nyctophila behoren.

Lees ook  Een verlaten hond verrast iedereen met zijn reactie nadat hij is gered

De weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenDe weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenInstagram vastleggen

Alleen het mannetje heeft het klassieke keveruiterlijk met harde, glanzende dekschilden. Het vrouwtje kan vaak niet vliegen, en bij sommige soorten heeft het geen vleugels. In andere landen zijn ze klein en zijn slechts korte vluchten mogelijk.

Het flikkerende licht van dit insect komt van de vlucht van het mannetje, tenminste in het geval van de meest voorkomende vuurvliegjes. Het mannetje straalt tijdens de vlucht zijn flitslicht uit, het vrouwtje op de grond reageert ook door haar licht te projecteren.

Een fascinerend kenmerk van deze insecten is hun vermogen om licht uit te stralen knipperen als een vorm van seksuele aantrekkingskracht. Dit fenomeen, “bioluminescentie”, ontstaat door een fotogenieke coating en is gebaseerd op de oxidatie van een stof, luciferine. Dit wordt vervolgens door de werking van het luciferase-enzym omgezet in oxyluciferine.

Lees ook  Een hond raakt in paniek als hij zijn 91-jarige buurman op de grond ziet liggen en doet het ondenkbare

Lees Een oudere hond achtergelaten in een asiel viert zijn laatste dagen door zijn laatste wensen te vervullen!

De weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenDe weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenInstagram vastleggen

Elke soort heeft zijn eigen flits en ook de wijze van lichtproductie verandert. Er zijn ook soorten die op andere vuurvliegjes jagen. Het vrouwtje zendt een andere soort flits uit de grond en eet vervolgens het ongelukkige mannetje op dat in de val zat.

Leuk weetje over vuurvlieglicht: het kan heel sterk zijn. Daarnaast de lichtefficiëntie van de bron (verhouding tussen lichtstroom en lichtstroom) is veel hoger dan die van een conventionele gloeilamp. Warmteverliezen zijn minimaal.

Waar kun je vuurvliegjes zien?

Zie vuurvliegjes in de zomer, je moet de stedelijke gebieden verlaten, kunstlicht en andere bronnen van vervuiling. Dit insect markeert plaatsen waar schone lucht is en houdt niet van plaatsen met veel licht.

Lees ook  Deze kat is als volwassen kat geadopteerd en is erg dankbaar voor deze kans!

Lichtvervuiling bedreigt deze insecten

Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Experimental Biology, blijkt dat vuurvliegjes van de soort Lampyris noctiluca steeds meer in gevaar komen. Dit, v als gevolg van de toegenomen lichtvervuiling. Volgens het onderzoek heeft kunstlicht een aanzienlijk effect op het voortplantingsproces van deze soort.

Om te lezen Een merrie verloor haar kalf en ontmoet een door haar moeder afgewezen veulen, een ontroerend verhaal

De weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenDe weinig bekende geheimen van vuurvliegjes, deze lichtgevende insecten tijdens zomernachtenInstagram vastleggen

Het licht van vuurvliegjes is het resultaat van een chemische reactie onder hun buik. Vuurvliegjes hebben de stof Luceferine, die in contact komt met zuurstof en geen warmte genereert. Het is dan een proces van aan- en uitzetten.

Vrouwelijke vuurvliegjes, niet in staat om te vliegen en door naar minder lichtvervuilde gebieden te verhuizen, probeer de mannetjes te lokken met hun zwaailichten. Maar in kunstmatig verlichte omgevingen zijn mannetjes ‘blind’ en hebben ze veel meer moeite met het identificeren van vrouwtjes wier zwaailichten onopgemerkt blijven. Dit heeft dan grote gevolgen voor het voortplantingsproces.

Gerelateerde post

Massimo Sahin
Geschreven door : Massimo Sahin
Massimo Sahin is al vele jaren webredacteur en beheerst alle webcodes. Hij geeft je zijn ontdekkingen, zijn favorieten en zelfs kleine stukjes informatie. Dus blijf op de hoogte en volg hem!