Início » Dieren » Uit onderzoek is gebleken dat katten meer gehecht zijn aan hun baasjes dan honden

Uit onderzoek is gebleken dat katten meer gehecht zijn aan hun baasjes dan honden

© Volgens onderzoek raken katten meer gehecht aan hun baasjes dan honden

Katten zijn dat over het algemeen dieren die ons alleen tolereren omdat we ze voeden en verzorgen. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat we deze huisdieren mogelijk hebben onderschat.

Onderzoekers van de Oregon State University voerden het onderzoek uit bepalen of katten ze zouden een emotionele band met hun eigenaren kunnen vormen. Vervolgens nodigden ze 70 katteneigenaren met hun huisdieren uit en vroegen hen een eenvoudige taak uit te voeren. Elke persoon moest 2 minuten bij zijn kat in dezelfde kamer blijven. Verlaat vervolgens de kamer gedurende 2 minuten. Voordat je uiteindelijk terugkeert om nog 2 minuten bij het dier te blijven.

De resultaten bij katten en honden waren behoorlijk verrassend:

Ongeveer 64% van de katten ze leken minder gestrest als hun baasje in dezelfde kamer was dan wanneer ze gescheiden waren. Wetenschappers geloven dat dit een teken is dat katten een zogenaamde ‘veilige gehechtheid’ kunnen vormen. Net als honden en kinderen. Dit betekent dat ze zich zelfverzekerder voelen. Maar ook het feit dat ze meer geneigd zijn om actief te zijn en de wereld te verkennen als er iemand aan hun zijde is die voor hen zorgt.

Lees ook  Een Japanse man heeft 14.000 euro uitgegeven om een hond te worden en heeft daarmee een nieuwe mijlpaal bereikt.

Lees Ze adopteren een Jack Russell-puppy uit een asiel, 24 uur later gebeurt het ondenkbare

Uit onderzoek is gebleken dat katten meer gehecht zijn aan hun baasjes dan hondenBron: Instagram vastleggen

Ongeveer 35% van de onderzochte katten vertoonde een ‘onveilige gehechtheid’. Ze onthullen dus tekenen van stress, zoals het vermijden van hun eigenaar. Ongelooflijk genoeg is het niveau van veilige of onveilige gehechtheid tussen katten en hun baasjes vrijwel gelijk aan dat van kinderen. D.w.z 65% veilige gehechtheid, 35% onveilige gehechtheid. Zelfs honden scoorden lager op deze schaal, met slechts 58% veilige grip.

Kristyn Vitale, hoofdauteur van de studie, zegt:

Katten en honden laten hetzelfde zien soort relatie met hun eigenaren zoals kinderen met hun oppas. De meeste katten brengen veel tijd door met hun baasjes. Wat hen dus afhankelijker maakt. Ze beschouwen ze dus als een bron van veiligheid en wenden zich zelfs tot hen als ze troost nodig hebben.

Lees ook  Hij biedt eten aan aan een hongerige wolvin, 2 maanden later arriveren er 3 wolven in het dorp

Onderzoekers zeggen dat betere training en socialisatie misschien weinig invloed hebben op hoe katten over hun baasjes denken. Erfelijke factoren (zoals temperament) zijn het belangrijkst. De onderzoekers merkten op dat als een kat een band met zijn eigenaar kan opbouwen, de relatie op de lange termijn stabiel zal zijn.

Gerelateerde post

Massimo Sahin
Geschreven door : Massimo Sahin
Massimo Sahin is al vele jaren webredacteur en beheerst alle webcodes. Hij geeft je zijn ontdekkingen, zijn favorieten en zelfs kleine stukjes informatie. Dus blijf op de hoogte en volg hem!